torsdag 21. september 2017

Frøsanking for nybegynnere

Gjennom hele ettersommeren og høsten kan en sanke frø, og nå er det absolutt høysesong selv om mange frø ikke er helt modne ennå.

Vi kan sanke frø av sommerblomster, stauder, grønnsaker og trær - så sant de setter frø.  Selv er jeg mest opptatt av staudene, men det blir fort litt andre frø også.

Frøsankingen bør foregå i tørt vær, gjerne midt på dagen når sola skinner.  Og frøene må også tørkes godt etter at de er tatt inn.  Jeg samler frøene i kaffefilter og lar disse stå på benken i ei ukes tid.  Og så var det det med å merke kaffefiltrene.  Det er jo så enkelt å skrive på dem, men seinest i dag fant jeg et filter med frø i som ikke var merket.  Og da gikk det rett i søpla.  Jeg tror at jeg husker, men det gjør jeg jo ikke.

Slike filterposer ligger det mye av på kjøkkenbenken hos oss nå på høsten.

Det kan være utfordrende å vite når frøene er modne.  De fleste skal være brune og mange begynner også å åpne seg når de modnes.  Og da må en passe på for plutselig er frøene borte.

Her er en ballblom-type moden, en ser jo at den har åpnet seg og hvis en snur denne nå så kommer frøene ut.  Så her gjelder det å være forsiktig, bruk saks og legg frøstanden rett i et kaffefilter slik at ikke frøene blir borte.  Valmuer og valmuesøstrene er også slike, de åpner seg i toppen når frøene er modne.

Kubjellene får slike dusker, og når de løsner når en drar forsiktig i hårene, så er de modne.


Frøene er samlet inn og ligger til tørking.  Det er veldig greit å bruke en hvit asjett når en skal sortere og reingjøre frøene også, da er det letter å se hva som er frø og hva som er søppel.

Her en anemone hvor frøene ikke er helt modne.  Men disse faller lett av, så en må passe litt på for å kunne samle dem opp i akkurat riktig tid.

Storknebbene er nesten håpløse å samle frø av.  Når de er moden så skytes de ut.  Her er ett frø skutt ut mens de andre fortsatt ligger nede i 'blomsten'.  Så disse er det veldig sjelden at jeg gidder å samle.  Det tar for lang tid.

Vårskolmen får ertelignende frøstander.  Og når de er modne så vrir de seg fra hverandre og frøene spretter ut.  De er greie å samle når de er brune, men lukk igjen posen så ikke kjøkkenet blir fullt av frø.  Mannen min trodde vi hadde fått mus da han fant frøene over hele benken :-)  En lærer hele tiden.

Disse frøstandene av martagonliljer er ikke helt modne.  De skal bli brunere og begynne å åpne seg.

Her er de modne, men ikke alle er spiringsdyktige.  De nederst er fine, men de små til høyre er det bare å kaste.  De har ikke blitt bestøvet.

Alpestikle er en av de veldig greie plantene å samle frø av.  Når de er brune begynner frøene å løsne og detter enkelt av.

Noen planter får frukter, som dette fotbladet.  Når de er modne, før de detter av, er det bare å ta dem inn.

Frukten deles og frøene plukkes ut.

Så legges de i vann til fruktkjøttet løsner, de kan også gjerne begynne å mugne litt, det er bare en fordel.  De har gjerne noe som hindrer spiring rundt seg og da brytes det ned.  Og så er det bare å ta dem opp og tørke dem, eller eventuelt så dem direkte.

Noen frø bør såes veldig ferske, men det er noe en må leite seg fram til på nettet.  Og selvfølgelig lærer en av egne erfaringer også.

Jeg har også sett at mange lurer på hvor de finner frøene til blodbeger.  Mine er ikke modne ennå, men når den runde ballen inne i blomsten blir brun, da kan de høstes.  Og inne i ballen er det masse frø.

De enkleste frøene å begynne med synes jeg er akeleier, valmuer, alpestikler og erteplanter.  Men det er jo masse annet som også er greit.  En skal også være klar over at en del planter ikke er frøekte.  Det vil si at frøplanta ikke blir lik morplanta.  Bestøvningen har vi jo ikke noe kontroll på så derfor kan en få akeleier med andre farger og andre blomsterfasonger.  Hosta blir normalt ganske kjedelige selv om morplanta var flott.  Så noen planter egner seg bedre til deling.

Uansett så er det gøy med frø, og det koster ingen ting.  Jeg vil virkelig oppfordre folk til å samle frø!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar